hoe lang nog

woensdag 15 juni 2011

Death Valley

Death Valley is een dal in de Verenigde Staten, in de staat Californië. Het gebied is omringd door bergen en maakt deel uit van het Grote Bekken en de Mojavewoestijn  In Death Valley National Park zijn naast woestijn ook zoutvlakten, rotsformaties, canyons, zandduinen en bergen.

Death Valley is de op één na heetste plek op aarde en de droogste plek van Noord-Amerika. De hoogste temperatuur die hier ooit gemeten is 56,7 °C, in Furnace Creek, een woestijndorp, op 10 juli 1913. Het gebied is zo droog omdat er een aantal bergruggen ligt tussen de vallei en de Stille Oceaan. Wolken regenen leeg op deze bergruggen, waardoor er in Death Valley vrijwel nooit regen valt, minder dan 50 mm per jaar. Bovendien ligt het gebied zeer laag, in Death Valley bevindt zich het laagste punt van de Verenigde Staten. Dit laagste punt bestaat uit een zoutmeer, Badwater genoemd, en ligt 86 m onder de zeespiegel. In de maanden juli en augustus worden extreem hoge temperaturen gemeten, oplopend tot 55 graden Celsius of hoger. De hoogste gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 46,6 °C in de maand juli. Vanaf mei tot september overschrijdt het kwik geregeld de 50 graden grens.



3 opmerkingen:

  1. hoe zullen ze dat nu doen die stenen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanneer het flink regent, komt de vallei onder water te staan. In de winter bevriest de bovenste laag van het water. Het ijs tilt de stenen iets op, waardoor deze gemakkelijker te verplaatsen zijn. De stenen ondervinden namelijk minder weerstand van de ondergrond en dus is er ook minder wind nodig om deze te verplaatsen (zie hieronder). De wetenschapper heeft zijn hypothese in het laboratorium getest en de stenen blijken zich inderdaad veel gemakkelijker te verplaatsen.

    De verklaring van de wetenschapper maakt ook duidelijk waarom niemand de stenen ooit heeft zien bewegen. “De beweging vindt plaats gedurende enkele tienden van seconden met intervallen van enkele jaren,” stelt Lorenz. “Dat vraagt om ongelooflijk veel geduld en geluk.” Het feit dat de stenen zich verplaatsen als het koud is en er een flinke wind staat, draagt daar aan bij: niemand begeeft zich dan in de vallei

    BeantwoordenVerwijderen